Trilby – класика в шапките

Историята на тази шапка започва през 1894 г., когато George du Maurier – писател, публикува новелата си „Trilby”. Когато новелата стъпва на Лондонската театрална сцена, шапка от този стил е носена от артистите. Оттогава шапката е известна като Trilby.

Традиционно този аксесоар е бил правен от заешки филц, но в днешно време се прави и от вълна, туийд или пък слама. Шапката придобива голяма известност през 60-те 70-те години на ХХ век.

Следващата вълна на популярност е през 2000 г., когато вече трилбито започва да се продава като аксесоар и за мъже, и за жени. През 2010 г., вече много производители експериментират с цветовете и материите, а вече слагат и лого или картинка от едната страна на шапката.

Тази шапка се асоциира предимно с джаз, соул и ска музикантите. Но напоследък се носи от рок, пънк, хип-хоп, поп изпълнители и актьори. Сред известните фенове на трилбито са Джъстин Тимбърлейк и Иън Сомърхолдър, които често могат да бъде видени с такава шапка.

Други известен фен на трилбито е бил Франк Синатра, а сър Шон Конъри носи такава в ролята си на Джеймс Бонд.

Едно става ясно – дори и с леки спадове, Trilby е била, е, и ще бъде една от класиките в шапките.

Porkpie – другата класика в шапките

Porkpie е филцова шапка, чиято история датира от средата на IXX в. Тя е подобна на трилбито, за което вече ви разказахме, но за разлика от другата, тази се характеризира с това, че горната й част е плоска. Името й произтича от приликата с традиниционно британско ястие със свинско, което се казва pork pie, или пай със свинско.

Тези шапки също са доста популярни сред музикантите, най-вече джазмените и ска изпълнителите. По време на Гражданската война в Щатите, войниците са носили такъв тип шапка. Неофициално, разбира се. Движението Rude Boy от 60-те години във Великобритания, също допринася за известността на шапката.

Днес много съвременни звезди се появяват с porkpie шапки, но още преди години звездата на нямото кино Бъстър Кийтън, Дийн Мартин, както и великолепния Фред Астер са носили porkpie в своите филми.

Benefit from fantastic savings on Couples Costumes , just by taking a look at https://funwirks.com